NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
Pontos idő
 
Naptár/Ajánló
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Névadónk, Tibor Ernő festményei

 
Elérhetőség

 
Rólunk írták

 
Sajtóvisszhang

 
Blogok, Honlapok

 
Hasznos linkek

 
Vendégkönyv

 
Háttérzene
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tárlatok sajtóvisszhangja

Következő 5 cikkElőző 5 cikk

EMLÉKEST

  2015.02.28. 12:27

1885. február 28-án született Nagyváradon Tibor Ernő festőművész. Születésének 130. évfordulója alkalmából emlékünnepséget tartanak a váradi Tibor Ernő Galériában február 28-án, szombaton 17 órától. 

A megemlékezésen Széll Kató, a TEG alkotói közösségének titkára ismerteti a művész életútját.

Barátságos tájak a TEG-ben

  2015.02.14. 18:05

Mónus Teréz olajfestményeiből nyílt kiállítás szerda délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A bevezetőt Veres Kovács Attila váradolaszi lelkipásztor szavai tették ünnepélyessé, aki mint elmondta minden egyes kiállítás megnyitója egyedi alkalom arra, hogy az alkotóművész lelkébe és életterébe bebocsátást nyerjünk. Mónus Teréz képeiről szólva a lelkész még kiemelte az alkotó őszinte és elő természetlátását, ami által a szépet akarja közösségivé tenni, a hétköznapok fölé emelve a szemlélőt. A festményekről egyébként visszaköszön sok barátságos bihari táj, erdőrészletek, hegyek, patak, domboldalon ülő házak és szénakazlak, templomtornyok, de néhány csendéletben egyszersmind a virágok szerelmesét is felfedezhetjük az alkotó személyében.

baratsagos 2

A megnyitón közreműködött Trifán László két hangulatos dallal, melyek szövegírója Mátza Gyula volt, hallhattunk továbbá egy-egy lelket megérintő Reményik-, illetve Dsida-költeményt is S. Németh Katalin szavalatában.

Mónus Teréz csak röviden szólt, megköszönve a kiállításra kapott lehetőséget a TEG közösségének. A nagyváradi hölgy kiállított már korábban is, hét évvel ezelőtt a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban, illetve azóta néhány alkalommal a TEG közös tárlatain is. Bányai Szabados Katalin galériavezetőtől megtudtuk még, február végéig tekinthetők meg Mónus Teréz festményei a TEG-ben.

Tóth Gábor

 

A portré visszanéz

  2015.01.26. 18:17

A Nagyvárad és Berettyóújfalu által immár tizenötödik éve közösen megtartott Magyar Kultúra Ünnepe sorozatának keretében csütörtök délután Gombos Ferenc magyarországi fotóművész tárlatát nyitották meg a váradi Tibor Ernő Galériában számos érdeklődő előtt.

A megnyitón a berettyóújfalui Kocsis Csaba népművelő nyújtott szakmailag rendkívül tartalmas, ugyanakkor szellemes retorikájú bevezetést Gombos Ferenc művészetébe, a fotográfus ember- és világlátásának lényeges aspektusaira hívva fel a szemlélők figyelmét. Bányai Szabados Katalin galériavezető bemutatta azt az oklevelet, amelyet előző nap Pomogáts Béla adott át a TEG-nek a kulturális értékek kitartó ápolásáért, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága nevében. Fleisz János egyetemi tanár, a kultúra hetében társszervező BINCISZ elnöke hangsúlyozta még néhány szóban a 2001-ben indult rendezvénysorozat határon átívelő jelentőségét, a nemzeti kultúra közösséget szolgáló erejét, mely kifejezi Biharország összetartozását. A megnyitón énekükkel közreműködtek a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkörének asszonyai is, akik jó hangulatú, népi ízű és humorú repertoárral készültek az alkalomra.

Bányai, Kocsis, Gombos, Fleisz

Bányai, Kocsis, Gombos, Fleisz

A portre 2

Gombos Ferenc portréi visszanéznek a szemlélőre, a fotóművész címeket nem használ, nevet nem ad portréalanyainak, az általa megragadott tekintetekből, melyek egytől-egyig ránk, szemlélőkre irányulnak, mi magunk kell kitaláljuk, hogy milyen élet van az arc mögött, kivel, milyen emberrel is van dolgunk. A szemlélő és szemlélt közötti közvetlen és rendkívüli energiával fókuszált szemkontaktus adja képeinek erejét, mélységét és talányosságát, természet- és tájfotóiból pedig a felhők és a pipacsok szerelmesét ismerhetjük meg.

Az ünnepi tárlatnyitó a Himnusz közös eléneklésével zárult, majd a TEG-ben hagyományos baráti beszélgetés, szakmai eszmecsere és falatozás következett.

Tóth Gábor

Kézzelfogható csönd

  2015.01.26. 11:21

Gombos Ferenc fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás január 22-én a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A tárlat január 28-ig látogatható.

A vernisszázson Bányai Szabados Katalin, a Kanonok sori Tibor Ernő Galéria vezetője üdvözölte a jelenlévőket, majd dr. Fleisz János történész, egyetemi tanár, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének elnöke mondott köszöntőbeszédet, szólván arról, hogy tizenötödik alkalommal szervezték meg itt Váradon a magyar kultúra ünnepét. Ezen ünnep lényege, hogy kifejeződjön Biharországnak s az egész nemzetnek az összetartozása. Említést tett arról is, hogy a TEG alkotói közössége minden alkalommal kivette a részét valamilyen eseménnyel az ünnepségsorozatból. Fleisz János hozzáfűzte: az a feladatuk, hogy szolgálják a közösséget, és nem a párt- és különféle más érdekek kiszolgálása.
Gombos Ferenc munkásságát, tárlatának anyagát Kocsis Csabanépművelő méltatta. Megjegyezte: 15 évvel ezelőtt az akkor még a Majomsziget mellett lévő Tavirózsa Fotóklubban nyitotta meg Gombos kiállítását. Kocsis Csaba ekként fogalmazott: „Gombos Ferenc fotográfusi pályafutása, útkeresése izgalmas, de a látásmód, amit használ, ahogy közelít az adott témához, ugyanolyan eredeti, lényegretörő, mint az első képeinek drámai ereje vagy éppen játékossága. A természet elemi erői és esendő teremtményei (most például a pipacsok) is jelen vannak képein, de most a főhangsúly az új portrékon van. A művész tanyáról indult és visszaérkezett a tanyára. A két helyszínt több mint 200 kilométer választja el egymástól térben és időben. Közben az évek teltek, s azóta sok víz lefolyt a Sebes-Körösön és a Dunán is. A lüktető fővárosi élet mellett gyakran visszahúzódik pátyi magányába, hogy feltöltődjön a csenddel, azzal a csenddel, amely kézzelfogható a képein is. A természet fölötti, a természet mögötti, a felhők közötti csenddel, és érdeklődve figyeli környezetét, lefotózza az embereket, és a tájképeivel láttatja, hogy milyen semmik, jelentéktelenek vagyunk...”

Gombos élete javarészét Biharban töltötte. Nem tud és nem is akar elszakadni a gyökereitől. 1977-ben a berettyóújfalui művelődési központban megalakította barátaival a Bihari Fotóklubot. A hetvenes évek végén nyert a Hajdú-Bihari Napló napilap Így élünk mi című pályázatán, és ez csak a kezdet volt, mert aztán Európa számos országába eljutottak a képei, és most, a közelmúltban is jelentős európai pályázaton lett díjazott. Az újfalui évek után felkerült a magyar fővárosba. A fotózásban állandóan kísérletezik. Gombos mindig meg tud újulni. 

Képek és vallomások- Táli tárlat a TEG-ben

  2014.12.08. 06:58

 

 

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotói közösségének hagyományos téli tárlata december 3-án nyílt meg.

A vernisszázst zene és vers tette hangulatosabbá.

 

 

Következő 5 cikkElőző 5 cikk

 
Aktív tagok

 
A tagság alkotásai

 
Tárlatok

 
Alkotótáborok

 
Irodalmi estek

 
Rendezvények

 
KÉPTÁR

 
Házimuzsikusaink

 
Kisfilmek

TOVÁBBI VIDEÓK

https://www.youtube.com/results?search_query=tibor+ern%C5%91+gal%C3%A9ria

 
Visszatekintés

 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2012-12-15
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha