NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
Pontos idő
 
Naptár/Ajánló
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Névadónk, Tibor Ernő festményei

 
Elérhetőség

 
Rólunk írták

 
Sajtóvisszhang

 
Blogok, Honlapok

 
Hasznos linkek

 
Vendégkönyv

 
Háttérzene
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Európai utazás három teremben
Tartalom
 
Tárlatok sajtóvisszhangja
Tárlatok sajtóvisszhangja : Három az egyben: valóság lett az álomból

Három az egyben: valóság lett az álomból

  2016.02.08. 23:48

„Pénzünk nem volt márkás gitárra, én viszont elhatároztam, hogy csinálok magamnak egyet. A szüleim családi ágyából szedtem ki a deszkalapokat, kirajzoltam, kivágtam, édesanyám tükrös szekrényén összeraktam. De hamar kiderült a turpisság” – beszélgetés Trifán László nagyváradi zenésszel, grafikussal.


Trifán László

1955. december 10-én született Nagyváradon, a helyi művészeti, majd pedig a 2-es számú középiskolába járt. Mottl Román tanítványaként elvégezte a Népművészeti Iskola grafika szakát, tagja volt a legendás Metropol rockegyüttesnek. 

Húsz évet dolgozott a mozivállalatnál, illetve a mai napig – ugyancsak húsz éve – a volt bábszínház, jelenleg a Szigligeti Színház Liliput Társulatának grafikusa.


 


De hamar kiderült a turpisság, mivel egy családi összejövetel alkalmából apám elővette a tangóharmonikát, hogy megteremtse a hangulatot, viszont ahogy leült játszani az ágy szélére, az a hiányzó deszkák miatt összerogyott. Nem lett belőle különösebb baj, még sikerült húznom drótokat is a gitáromra, viszont az első próbálkozáskor összetört. A vége az lett, hogy apám mégiscsak vett nekem egy Szászrégenben gyártott gitárt. Így kezdődött a „zenészkedésem”. Az otthoni rajzolgatás viszont mondhatnám professzionálisabb körülmények között alakult, részben mert ugyancsak édesapám sokszor emlegette a tehetségemet, ez motivált, így kerültem a művészeti középiskolába.

– Úgy tudom, hogy a mai napig közös osztályba járnak a zenészek és a képzőművészek, az általános tantárgyak közösek, csak a szakórák vannak külön. De mit tehetett, akit mindkét szak vonzott?

– Képzőművészetin voltam, olyan kiváló tanárok keze alatt, mint Tompa Mihály, Fekete József, Mottl Román, de a szünetekben bekapcsolódtam a zeneszakos osztálytársaim gyakorlásaiba, hallgattam őket, leültem én is a zongora mellé, egyszóval ideális volt a helyzet. Nem dúskáltunk az anyagiakban, szükség volt az én keresetemre is, úgyhogy elhelyezkedtem a címfestőknél, délután pedig jártam a népi művészetibe, Mottl Románhoz.

Három év és egy év diplomaelőkészítő volt az időtartam, és ez után helyezkedhettem el az első komoly munkahelyemen, a mozivállalatnál. A grafikai műhelyben egy elismert szakember keze alá kerültem, és igyekeztem is megtanulni tőle minden megtanulhatót. Címfestést, plakátfestést, tervezést végeztünk: abban az időben nagy divat volt a filmek hirdetése, de karácsonykor is mi készítettük el a díszítéseket. Közben a zenélés is komolyra fordult: tagja lettem a Metropolnak.

– Csak úgy, „hirtelen”?! Ha nem tévedek, elég hamar nagy sikereket ért el a Ráduly Béla nevéhez fűződő rockzenekar. A hatvanas évek legvégén, a hetvenes évek elején lemezeket is jelentettek meg, nem is beszélve a kirobbanó sikerről, Az ifjú W. újabb szenvedései című színházi előadásban való fellépésről. Szóval hogyan is alakult Trifán László Metropol-sztorija?

– Nagyon tömören úgy mondanám, hogy ez számomra egy valósággá lett álom. Tizenéves koromban ugyanis, éppen akkoriban, amikor indult a zenekar, a mi Teleki utcai lakásunk közelében lévő Solidaritate klubban muzsikáltak a zenés rendezvényekkor. Jaj, de sokszor ácsorogtam kint, hallgattam a zenét és eleinte csak sóvárogtam, hogy bárcsak valaha tagja lehetnék én is egy ilyen zenekarnak. Aztán egyszercsak léptem egyet előre a sóvárgásban, és attól kezdve kijelentettem, hogy én a Metropol tagja leszek. Ők akkor már túl voltak a Soli klub estjein, sokszor kaptak felkérést a tévé magyar adásában való fellépésre, fesztiválokon vettek részt, egyszóval kiléptek a hobbizenész kategóriából.

Boros Zoltánnak köszönhetően felkérték őket a Szabó József rendezte Az ifjú W. előadásban való közreműködésre, már a szerződés is megvolt, amikor az egyik gitáros kilépett a zenekarból, Ráduly Béla pedig lázasan keresni kezdett egy zenészt. Abban az időben javában virágzott a színház (mögött) és a mostani Ady-gimnázium közti körönd, a legendássá vált Majomsziget, ahol mi, srácok üldögéltünk és vártuk, hogy jöjjenek ki a lányok az iskolából. Béla hozzánk is odajött kérdezősködni, én mondtam, hogy van néhány saját szerzeményem, látni akarta őket, majd megkérdezte, lenne-e kedvem belépni a Metropolba.

Hogy kedvem lenne-e?! Gyerekkori álmom! Úgy alakult, hogy amikor kiszállásra mentünk a darabbal, az én szerzeményeimből is adhattunk külön koncertet, vagyis Az ifjú W.-t társítottuk a Metropol-turnékkal. Weiss István, a színház fotósa készített egy nagyon sikeres plakátot, többször is jártunk a Székelyföldön, mindig eseményszámba ment az ottlétünk. Tevékenységünket Boros Zoltán patronálta, sokat köszönhetek neki, ugyanis mehettem külön is turnézni. Akkori dalaim szövegét Mátza Gyula írta.

Közben a színház egy évig szerződtetett mint díszletfestőt, ez alatt az év alatt mentem el a csíkszeredai zenei fesztiválra, ahová a színház főigazgatója nem akart elengedni, de mivel hoztam egy díjat, megenyhült irányomban és belegyezett, hogy mondjak le. Keszy-Harmath Vera, a bábszínház magyar részlegének művészeti vezetője hívott az intézményhez – húsz évvel ezelőtt. Azóta is ott dolgozom, díszleteket, bábokat tervezek és az előadások plakátjait. Most pedig, hogy betöltöttem a 60. életévemet, húsz év munkájából készítek elő egy kiállítást.

– Ezek szerint a zene átbillent a második helyre, a grafika mögé?

– A Metropol már régen csak a múlté. Ráduly Béla előbb átment Magyarországra, ott folytatta a ze­nélést, egészen az 1994-es szörnyű balesetéig. Mi többször rendeztünk az emlékére koncerteket, nemrég volt nagyszabású műsorunk Budapesten, amikor meghívtak minket a Magyar Rockmúzeumba, bekerültünk a nagy magyar előadók közé – aláírtuk mi is a nevünket a falon. Ráduly Béla emlékének szenteltük ezt a koncertet is, és átadtuk a múzeumnak Béla legendás bőrdzsekijét, csizmáját és jellegzetes sálját. Készül a Három az egyben című kiállításom is, grafikákból, dalokból. Mondjam úgy, hogy készülgetek a nyugdíjra. Mindent a lányom fog örökölni.

– A művészek, különösen, ha „többgyökerűek”, legföljebb papíron mennek nyugdíjba.

– Igen, ebben van valami, hisz Kinda Péterrel együtt mi ketten vagyunk a nagyváradi Tibor Ernő Galéria kiállításainak, könyvbemutatóinak a zenei kísérői, csak saját szerzeményeket adunk elő, ahogy Tóth Ágnes költő és író dalszövegeinek is én vagyok a megzenésítője. Tóth Ágnes nagyon jól meg tudja szólítani a szövegeivel a gyerekeket, számos fellépésünk van különböző iskolákban. Vagyis félni nem félek én a nyugdíjas évek tétlenségétől, inkább attól, hogy egyszer talán majd nem lesz már erőm eleget tenni a galériabeli feladatoknak, illetve a Tóth Ágnessel közös munkának. De talán majd akkor sem kell majd ölbe tett kézzel üldögélnem.

Forrás: http://www.kronika.ro/szempont/harom-az-egyben-valosag-lett-az-alombol

 

 

 
Aktív tagok

 
A tagság alkotásai

 
Tárlatok

 
Alkotótáborok

 
Irodalmi estek

 
Rendezvények

 
KÉPTÁR

 
Házimuzsikusaink

 
Kisfilmek

 
Visszatekintés

 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2012-12-15
 

Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!