NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
Pontos idő
 
Naptár/Ajánló
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Névadónk, Tibor Ernő festményei

 
Elérhetőség

 
Rólunk írták

 
Sajtóvisszhang

 
Blogok, Honlapok

 
Hasznos linkek

 
Vendégkönyv

 
Háttérzene
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Európai utazás három teremben
Tartalom
 
Alkotótáborok sajtóvisszhangja
Alkotótáborok sajtóvisszhangja : Az örömfestészettől a Bocskai-emlékhelyekig

Az örömfestészettől a Bocskai-emlékhelyekig

  2014.08.16. 23:21

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotói csoportjának tagjai az idei augusztusban is feltarisznyáztak, hogy néhány szép, ihletett napot töltsenek a Hajdú-Bihar megyei, a Körös-parti várostól alig több mint egy kőhajításnyira lévő falucskában, Kismarján. Az immár második alkalommal megszervezett képzőművészeti alkotótábor az Örömfestészet Kismarján elnevezésű projekt keretében jött létre.


 

Lelkesedésből, barátságból, szeretetből sok jó dolog születhet, sok minden létrehozható. Az említett háromnak nincs híján a kismarjai közösség. Mind a tavalyi, mind az idei kismarjai alkotótábor összefogásból valósult meg, hiszen a településnek, mondhatni, apraja-nagyja hozzájárult a művésztelep sikeréhez, ahhoz, hogy az alkotók jól érezzék magukat és inspirációt kapjanak. Volt, aki a személyszállításban segédkezett, volt, aki csudafinom őzpörkölttel lepte meg a társaságot, megint más friss gyümölcsről vagy ízletes süteményről gondoskodott. Sok és sokféle kedvesség, gesztus varázsolta széppé a tábori napokat.

 

 

 

A művészeti táborban a váradi Tibor Ernő Galéria alkotói csoportjából szinte mindenki részt vett, aki csak tudott. Volt, aki csupán néhány napra látogathatott el, volt, aki mindvégig jelen volt. Az idén néhány tehetséges és kreatív kismarjai fiatal is tevékenykedett az alkotótáborban, amely augusztus 1-jén kezdődött és augusztus 14-én zárult.
A vendégek az idén is a takaros, rusztikus Tornácos Vendégházban voltak elszállásolva. A virágoktól pompázó veranda és a hátsó udvar kiválóan alkalmas volt arra, hogy az alkotók ott rajzoljanak, fessenek, ki-ki elkészíthesse munkáit. És persze a jóízű esti beszélgetések sem maradtak el. Egyébiránt a Tornácos Vendégház tulajdonosa, Kupás Vince az alkotótábor ötletgazdája.

E néhány nap alatt kószáltak is sokat a meghívottak. A tábor egy autóbuszos kirándulással kezdődött. Megtekintették a Bocskai István-emlékhelyeket – Kolozsvártól Kismarjáig. Ellátogattak Székelyhídra, hogy az ottani múzeumban megszemléljék Gavrucza Tibor nyugalmazott református lelkipásztornak, a TEG egyik oszlopos tagjának állandó kiállítását. Azután jártak Álmosdon, a Bocskai-szabadságharc emlékművénél, valamint Létavértesen, hogy láthassák a Rozsnyai-gyűjteményt.
A váradi alkotók elmesélték: remekül érezték magukat, hiszen idén is kiváló, szeretetteli fogadtatásban részesültek, tovább építhették a tavaly szövődött barátságokat. Rengeteget dolgoztak, sok alkotás látott napvilágot, és gazdag programmal várták őket a helybéliek.
A tábor a művésztelepen létrehozott alkotásokból összeállított tárlat nyitóünnepségével zárult. Szép számmal összegyűltek az érdeklődők a vernisszázson, a Kismarjai Közösségi Ház nagytermében. A résztvevőket elsőkéntSzűcs László, Kismarja polgármestere üdvözölte, méltatva a művésztelepen eltöltött örömteli és mozgalmas napok jelentőségét. Ezt követően Széll Kató, a TEG titkára köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve azt a szeretetet, amellyel körülvették őket a falubeli emberek. Ezután bemutatta az immár 25 esztendeje működő Tibor Ernő Galériát, ismertette a különféle tevékenységeket, hangsúlyozván: az alkotók otthon érzik magukat a galériában, ez csak így működhet.
Az alkotótábor főszervezője, a Kismarja Közösségéért Egyesület elnöke, Pető Ferencné, vagyis egyszerűen csak Tilda, elmondta: a tavalyi sikeren fölbuzdulva folytatták a programot. Az akarat, a tenniakarás mind az egyének, mind a hivatalok részéről megvolt. 2013 végén pályázatot nyújtott be az egyesület, és nem kis örömükre támogatást kaptak a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alaptól, az Emberi Erőforrás Minisztériumtól. A projekt célja egyebek között az volt, hogy tovább erősödjenek az emberi kapcsolatok, értékek teremtődjenek, és hogy bevonják az alkotói munkába a kismarjai ifjakat is. Összesen 1.333.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. Ez még nem lett volna elegendő, ám kaptak segítséget a kismarjai önkormányzattól, valamint jó néhány magánszemély, család is hozzájárult a program megvalósításához. E néhány nap alatt ismét a közösségi élet színtere lett a Tornácos Vendégház. Tilda asszony köszönetet mondott a vendégeknek az alkotókedvért. Büszkén hangsúlyozta továbbá: „Több dologban, igényesség, emberség szempontjából is sokkal másabbak vagyunk, mint más települések.” Hozzáfűzte: örömükre szolgál majd, ha Kupás Vince ötlete tovább él majd az elkövetkezendő években is.


Bányai Szabados Katalin, a TEG művészeti vezetője hangsúlyozta: felbecsülhetetlen kincs a kismarjai emberek feléjük irányuló szeretete. Ezután beszélt a TEG alkotói csoportjának Kismarján kíállító tagjairól, néhány szóval jellemezve stílusukat, munkásságukat. Szólt Staharóczky Júliafinom vonalú tusrajzairól, lírai hangulatú akvarelljeiről, Barbici Éva képeivel kapcsolatban a fények és árnyékok játékáról,Bora Ilona elvont kompozícióiról és virágairól, Mierluţiu Emília különleges színeiről, Egei György élethű ábrázolásmódjáról, Széll Katóról, aki a virágok szerelmese, Trifán László sokoldalúságáról, filozofikus kompozícióiról,Csathó Töhötöm absztrakt képeiről és a lelkét feszítő hatalmas energiákról árulkodó harsogó színekről, valamint Gavrucza Tibor sajátos, mesebeli akvarelljeiről. Bányai Szabados Katalin önmagáról elmondta: kezdetben linómetszetekkel foglalkozott, majd pasztellel. Érdeklik az emberi arcok, érdekes figurák. Kismarján is jó néhány portrét készített.
Ferenczi Tünde kismarjai rajztanárnő szólt arról, hogy kezdetben a helybéli fiatalok kishitűségével kellett megküzdenie, akik végül mégiscsak felbuzdultak és mertek alkotni. Hangsúlyozta: „A világ tele van szépséggel. És nem ezek a szépségek tehetnek arról, ha nem vesszük észre őket. A művészet célja: valamilyen érzelem kiváltása az emberekből. A kép akkor jó, akkor mindent elsöprő, ha ünnep lesz a szemnek. Ez a terem most megtelt ünneppel.”
A vernisszázst zenés-verses összeállítás tette hangulatosabbá. Fellépett: a kismarjai Mona Krisztina, Tamásné Darvasi Éva, Vajna Tímea. A nagyváradi-kismarjai Hajek Péter a Péter-páli kánikula című Számadó Ernő-verset adta elő, Trifán László pedig egy általa megzenésített Tóth Ágnes-verssel ajándékozta meg a résztvevőket.
A váradi alkotók az élménydús napok után alaposan feltöltődve utaztak haza. A kismarjai kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg. Szeptember közepén Váradon, a Kanonok sori Tibor Ernő Galériában nyílik tárlat az alkotótáborban készült munkákból.

Tóth Hajnal        
 

 

 
Aktív tagok

 
A tagság alkotásai

 
Tárlatok

 
Alkotótáborok

 
Irodalmi estek

 
Rendezvények

 
KÉPTÁR

 
Házimuzsikusaink

 
Kisfilmek

 
Visszatekintés

 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2012-12-15
 

Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!