NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
Pontos idő
 
Naptár/Ajánló
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Névadónk, Tibor Ernő festményei

 
Elérhetőség

 
Rólunk írták

 
Sajtóvisszhang

 
Blogok, Honlapok

 
Hasznos linkek

 
Vendégkönyv

 
Háttérzene
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Európai utazás három teremben
Tartalom
 
Alkotótáborok sajtóvisszhangja
Alkotótáborok sajtóvisszhangja : Alkotói szép napok és örömfestészet Kismarján

Alkotói szép napok és örömfestészet Kismarján

  2013.08.22. 20:14

Első ízben szerveztek alkotótábort a takaros alföldi falucskában, Kismarján, mely települést Bocskai István fejedelem szülőföldjének nevezte. A képzőművészeti táborban részt vett a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) alkotói közösségének néhány tagja. Alkotások jöttek létre, ismeretségek, barátságok szövődtek, emlékek kerültek a képzeletbeli vándortarisznyába. Múlt vasárnap e sorok írójának is volt alkalma bepillantani a művésztelep életébe.

A vendégek úgymond főhadiszállása a szépen berendezett, rusztikus hangulatú Tornácos Vendégház volt, amelynek tulajdonosa, Kupás Vince a szóbanforgó alkotótábor ötletgazdája, egyik lelkes főszervezője, a Kismarja Közösségéért Egyesület tiszteletbeli elnöke. A vendégház ablakait színpompás virágok díszítik. A tornác kiváló alkotóműhelynek bizonyult. A meghívottak kedvükre dolgozhattak, festettek, rajzoltak, volt, aki linómetszeteket készített. Esténként itt beszélték meg a nap eseményeit, s beszélgettek az élet dolgairól.

oromfesteszet 6


oromfesteszet 1

 

A tábor augusztus 11-én, vasárnap kezdődött, és augusztus 20-án, kedden zárult. Mint megtudtam, a kismarjai önkormányzat, a Kismarja Közösségéért Egyesület és a Tornácos Vendégház szervezte az alkotótábort. Végül is az egész közösség összefogott azért, hogy létrejöhessen ez a művésztelep. Sokan járultak hozzá ahhoz, hogy a meghívottak jól érezzék magukat, és hogy tudjanak inspirálódni és alkotni. Volt, aki a szervezői munka során ténykedett, volt, aki friss gyümölccsel, házi süteménnyel kedveskedett, volt, aki modellt ült a protréfestőnek, s még sorolhatnók a szép gesztusokat.

Hogy mi is a célja az új művésztelepnek? A meghívón a következő olvasható: „Célunk, hogy helyi, térségi, határon túli művészi közösségek és szakemberek találkozhassanak, alkothassanak, eszmét cseréljenek. Hogy megörökítésre kerüljön az itt élő emberek életének egy-egy mozzanata, egy-egy portré, Kismarja épített és természeti értékei, illetve a művészek ihletése alapján minden, ami velük kapcsolatos.”

oromfesteszet 4

Kupás Vincével (balról az első) a vendégház udvarán

A Tibor Ernő Galéria közösségéből részt vett a táborban Bányai Szabados Katalin, Bora Ilona, Gavrucza Tibor, Mierluţiu Emília, Popon Krisztina, Staharóczky Júlia, Széll Kató és nem utolsósorban Trifán László. Volt, aki csak pár napot tudott maradni, volt, aki mindvégig jelen volt a táborban.

Tartalmas és változatos programot állítottak össze a szervezők. Volt tüstént az elején fogatos falunézés, majd további ismerkedés a településsel, mely során megtekintették egyebek között a helybéli óvodát, iskolát, a tájházat. Ellátogattak a nagykereki várhoz, a Bocskai-múzeumba. Egyik délután Sárkány Viola középiskolai tanár, a Bocskai István Társaság elnöke tartott előadást „…Illenék-e megfeledkeznünk arról a helyről, arról a mi igen kedves szülőföldünkről…” – Bocskai István és Kismarja kapcsolata címmel. Az utolsóelőtti napon Kabára kirándult a kis csapat.

oromfesteszet 2

Nagy Dénessel (balról az első) a felújított emléktáblánál

A táborlakók bebarangolhatták tehát a települést és az egész környéket, s ihletforrást is bőven találtak. A Bocskai-kultuszba is betekintést nyerhettek.

Egyébiránt Kismarja jelentős történelmi múlttal büszkélkedhet. A falu honlapján olvasható: „A település régi neve, Maria, egy 1277-ből származó oklevélben tűnik fel először. A név azonban arra utal, hogy ekkor már temploma volt, amelyet Szűz Máriáról neveztek el. Feltételezés szerint Ómarja volt Kismarja településelődje. Kismarja utolsó földesurai a Bocskai család. A Bocskai család eredetét legendák övezik. 1522-ben Kismarja és a hozzá tartozó részbirtokok földesura már Bocskai György, aki maga is itt lakott a várban, s akinek hatodik gyermeke István, a későbbi fejedelem. Bocskai István születésének körülményeit ugyanolyan misztikus homály fedi, mint elődeiét. A fejedelem a Kismarjai előnevet holtáig viselte: hiszen hivatalosan elfogadott neve: Kismarjai Bocskai István volt.”

Ragyogó napsütésben érkeztem Kismarjára. A vendégházban váltottunk pár szót a társasággal, majd átvonultunk a jelenleg felújítás alatt lévő, barokk stílusú református templomba, amelynek alagsorában megtalálható a Bocskai család kriptája. Az ünnepi istentiszteleten Gavrucza Tibor székelyhídi nyugalmazott református lelkipásztor, a TEG csapatának tagja hirdetett igét. Gavrucza tiszteletes beszélt arról, hogy anyai nagymamája kismarjai volt, így a lelkipásztor érzelmileg is kötődik a településhez. Mint megjegyezte: e föld nem csupán búzát terem, hanem csodás embereket. Az új kenyér ünnepéről szólván hangsúlyozta: csodálatosan tud viszonyulni a kenyérhez a magyar ember. A kenyér Isten áldása, ajándéka. A hálával megtört kenyér jobb ízű. Az a gazdag, aki örülni tud annak, amije van, és meg tudja köszönni azt, amije van. Úgy kell a megbocsátás, mint a mindennapi kenyér. A tiszteletes a nagymamájától tanult Új kenyér imádságot is elmondta: „Asztalunkon új kenyér / Foszlós bélű, hófehér / Legyen áldott, aki adta / Ki a kalászt elringatta.” Az úrvacsorát a vendéglelkész és Tamás Gergely kismarjai református lelkipásztor osztotta.

Istentisztelet után a TEG-csapattal sétáltunk, beszélgettünk. Meséltek a tábori élményekről, a fogadtatásról. És mesélnivaló volt jó bőven. Megnéztük azt az emléktáblát, amelyet a Székelyudvarhelyről elszármazott, több esztendeje Kismarján élő Nagy Dénes újított föl, s a munkálat során a tibor ernősök is segédkeztek. Egyébként az egykori Bocskai-vár helyén lévő, mementóként szolgáló székelykaput ugyanő faragta. Nagy Dénes mindvégig segítette a vendégek munkáját, akárcsak a nagyváradi-kismarjai Hajek Péter.

Délután a táborban készült alkotásokból nyílt kiállítás a nemrégiben felújított közösségi házban. Némelyik helybéli megcsodálta a róla készített képet vagy a házáról készült rajzot, festményt. A vernisszázson Széll Kató dióhéjban összefoglalta Tibor Ernő váradi festőművész életútját, akiről elnevezték Kanonok sori galériájukat. Ezután levetítették Trifán László kisfilmjét, amely magát a galériát és tagjait mutatja be. A tárlat anyagát Kiss Mária rajztanár méltatta. Elmondta: Kupás Vince volt a tábor létrehozásának kiötlője. A szervezők jó érzékkel találtak rá a váradiakra. Kedves, tehetséges társaság, igazi örömfestészet az, amit ők művelnek – fejtegette. Beszélt a kismarjai emberek képzőművészet iránti érdeklődéséről. Szó esett arról, hogy a tárlat anyaga meglehetősen gazdag mind tematika, mind technika, kivitelezés szempontjából. Végül hangsúlyozta: az alkotók mindig szívesen látott vendégek lesznek Kismarján. A település gyermekszakköre pedig meghívást kapott a TEG-be.

oromfesteszet 5

A tárlatnyitón

Bányai Szabados Katalin, a Tibor Ernő Galéria vezetője elmondta: kicsiny közösségük Kupás Vince, Pető Ferencné, azaz Tilda asszony (a Kismarja Közösségéért Egyesület elnöke), Szűcs László kismarjai polgármester, Hajek Péter és a többi segítőkész ember közreműködésével és jóvoltából megtapasztalhatta, mi mindent rejt ez az alföldi falunév. „Némi izgalommal készülődtünk, pakoltunk, arra gondolván, vajon hogy fogjuk érezni magunkat, nem okozunk-e csalódást. Találtunk egy lelkes közösséget, melynek tagjai szívüket-lelküket beleadták abba, hogy mi ezt a hetet tartalmasan töltsük el” – magyarázta a galériavezető. Rendezett, csinos portákat láttak, jól fölszerelt óvodát és iskolát, a régmúltról regélő épületeket. Mindenik alkotó igyekezett az egyéniségéhez illő témát megtalálni. Pető Ferencné hozzáfűzte: értékteremtő találkozó volt ez, s reméli, visszavágynak majd Kismarjára a vendégek. A tárlatnyitón Szamay Gabriella megzenésített verseket, népdalokat adott elő, Vajna Tímea pedig verset mondott.

A képzőművészeti munkák megszemlélése után pezsgőbontás következett, majd vacsorára jellegzetes alföldi pásztorétellel, slambuccal kedveskedtek a jelenlévőknek. A vacsora során Kupás Vincével mesélt arról, hogy Biharkeresztesen már belekóstolt, milyen is egy alkotótábor. Kismarján léteznek képzőművészeti hagyományok, a rajzkörre is tehetséges gyermekek járnak, s úgy gondolta: e tradícióknak nagyobb teret kellene adni. Próbáltak pályázni, ám az nem sikerült, de ez sem szegte kedvüket, megszervezték önerőből a művésztelepet.

A kis csapat feltöltődve térhetett hát haza. A Kismarján készült munkákból ősszel kiállítás nyílik majd a Tibor Ernő Galériában, ami jó alkalom lesz az alkotóknak az emlékek fölelevenítésére.

Tóth Hajnal

 

 

 
Aktív tagok

 
A tagság alkotásai

 
Tárlatok

 
Alkotótáborok

 
Irodalmi estek

 
Rendezvények

 
KÉPTÁR

 
Házimuzsikusaink

 
Kisfilmek

 
Visszatekintés

 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2012-12-15
 

Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!