NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
NAGYVÁRADI TIBOR ERNŐ KÉPZŐMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ÉS GALÉRIA
Pontos idő
 
Naptár/Ajánló
2017. Szeptember
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Névadónk, Tibor Ernő festményei

 
Elérhetőség

 
Rólunk írták

 
Sajtóvisszhang

 
Blogok, Honlapok

 
Hasznos linkek

 
Vendégkönyv

 
Háttérzene
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bemutatkozó
 
Rendezvények sajtóvisszhangja
Rendezvények sajtóvisszhangja : Tibor Ernőre emlékeztek

Tibor Ernőre emlékeztek

  2015.03.04. 10:58

1885. február 28-án született Nagyváradon Tibor Ernő festőművész. Születésének 130. évfordulója alkalmából meghitt hangulatú emlékünnepséget tartottak február 28-án, szombaton a váradi Tibor Ernő Galériában.


Share on emailShare on favoritesShare on facebookShare on iwiwMore Sharing Servic

A megemlékezésen Széll Kató, a TEG alkotói közösségének titkára és egyik alapítója  ismertette a művész életútját. Sok érdekességet hallhattak az érdeklődők a jeles piktor művészetéről, pályájáról, párizsi kószálásairól, a művészi lét kacskaringós útjáról. Tibor Ernő még a koncentrációs táborban is igyekezett folytatni művészi tevékenységét. A festőművész 1945 tavaszán vesztette életét a dachaui haláltáborban, idén van halálának 70. évfordulója. Az előadást vetítéssel egészítették ki az esemény szervezői, amelynek során a jelenlévők Tibor Ernő-festményeket szemlélhettek meg. Csodálatos képekben, magával ragadó kompozíciókban, tüneményes színekben gyönyörködhettek az érdeklődők.
Széll Kató fölelevenítette azt is, miként jött létre immár huszonöt esztendővel ezelőtt a Tibor Ernő Galéria, és hogyan vették föl a festőművész nevét. Még a hetvenes, nyolvanas években működött egy alkotói kör Székely Erzsébet vezetésével a Szakszervezetek Művelődési Házában. A későbbi TEG alkotói csoportjának néhány tagja ott ismerkedett, barátkozott össze. A rendszerváltás után alakult meg az új társaság. Toró József ajánlotta, hogy vegyék föl a váradi festőművész, Tibor Ernő nevét. A Kanonok sori pincehelyiségre Zsugán János és Csiki János talált rá. Matos Ferenc apát-kanonok bocsátotta az alkotói csoport rendelkezésére az alagsori termeket. A pincehelyiség romos állapotban volt, ám a lelkes kis kompánia újjávarázsolta a termeket, amelyek huszonöt év alatt számos rendezvénynek (tárlatnak, koncertnek, könyvbemutatónak stb.) adtak otthont.
Tibor István, Tibor Ernő fia jóváhagyta a névhasználatot. Annak idején a galéria megnyitó ünnepségét is megtisztelte jelenlétével. Sokat mesélt a szüleiről. Örvendett, hogy a galéria révén is továbbél a Tibor Ernő név. Vigyázta, óvta az emlékeket. A TEG alkotói csoportjának tagjai néhány évig örvendezhettek Tibor István barátságának, aki néhány vernisszázson is szívesen részt vett. Tibor István 1996-ban hunyt el. 
Az előadó forrásként használta aKorunk folyóiratot, Bölöni SándorVárad festője című írását, valamint Tibor István elmondásai alapján állította össze az elhangzott tanulmányt.
Az emlékünnepségen S. Németh Katalin előadásában néhány, a hangulathoz illő verset is meghallgathattak a résztvevők.
Az alkotói csoport egyébiránt március közepén ünnepeli majd közös tavaszi tárlattal és meglepetésekkel a TEG születésnapját.

Tóth Hajnal 

 

 
Aktív tagok

 
A tagság alkotásai

 
Tárlatok

 
Alkotótáborok

 
Irodalmi estek

 
Rendezvények

 
KÉPTÁR

 
Házimuzsikusaink

 
Kisfilmek

 
Visszatekintés

 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2012-12-15
 

Ha fújnak az õszi szelek - forogjanak a papírforgók!!! Négy szép színes forgó érkezett a Mesetárba! Kukkantsatok be!    *****    Légy a magad asztrológusa! INGYENES az asztrológia OKTATÁS az ASZTRO-suliban.    *****    Születési horoszkóp,+3 év elõrejelzés,+ biotérkép = 2000 Ft.utána ingyenes Tanácsadás, telefonon skype -on,messengeren!    *****    Butterfly-Wings - Egy18 éves lány blogja; érdekes cikkekkel, videókkal, véleményekkel várja a látogatókat. ^-^    *****    Tokio Hotel FANFICTION | Tokio Hotel véleményblog | Tokio Hotel FANFICTION fordítások | Tokio Hotel Fanfiction | TH blog    *****    A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    &#9835; Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! &#9835; ZL Hungary &#9835; ZL Magyarország &#9835;    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG